Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Mijmeringen bij de Mall

Tsja, als er iemand blij is dat die beslissing over de Mall gevallen is, dan ben ik het wel. Met de lancering in webspace van 'Another Brick in the Mall' heb ik mij wat op de hals gehaald.
Een hoop researchwerk, technische fratsen op mijn pc, enfin, een gigantische hoop tijd en energie die ik vooraf niet ingeschat had. En waarom eigenlijk?


Ik heb het geweten. Groengoeroes van diverse pluimage vielen al direct over mij heen: Another Brick was een duidelijk voorbeeld van een gehaaide gemeentelijke reclamecampagne vóór de Mall. Mij bekroop de neiging er maar gelijk mee op te houden, maar een compliment van Bram van Beurden over de objectieve verslaggeving op Another Brick deed mij volharden in voornoemde Poelsgedachte.
Ik schreef het al eerder: ik vond noch de argumenten van de voorstanders, noch die van de tegenstanders sterk genoeg om doorslaggevend te kunnen zijn bij mijn meningsvorming. In het Milieucafé sprak ik tegen een fervent tegenstander van de Mall schertsend de hoop uit dat de onderzoeksfase gunstig zou verlopen voor de Mall. Anders was al mijn werk immers voor de kat zijn poes geweest. Tja, dat was vloeken in die milieukerk, natuurlijk.

Toen werd het tijd voor weddenschappen.
Met een aankomend coryfee van de lokale PvdA wedde ik om twee flessen dure wijn dat het referendum de Mall zou afwijzen. Ik hield het op 55% tegen.
Ik zie nog die meewarige blik in zijn ogen: "Alard, jongen, dit ga je verliezen. OVG-onderzoek heeft aangetoond dat 70% van de Tilburgse bevolking vóór de Mall is". Ik bracht het referendum over de Europese Grondwet in stelling. "Door de arrogantie van het hele politieke establishment is er nauwelijks campagne gevoerd om vóór de Europese Grondwet te gaan stemmen. Men dacht een makkie te hebben en heeft de kracht en het mobiliserend vermogen van de tegenstanders van die wet schromelijk onderschat. Let op, dit gaat zich bij het referendum over de Mall herhalen. Het lokaal 'establishment' staart zich blind op die 70%. Maar, geloof me, die zullen een onaanzienlijk deel gaan uitmaken van de opkomst bij de Europese verkiezingen".
Weer keek iemand mij aan alsof ik stond te vloeken, in de St. Jan ditmaal.
Ook André van der Zalm van de OVG probeerde ik tot een dergelijke weddenschap te verleiden. Het kan natuurlijk zijn dat André uit overtuiging tegen weddenschappen is, of dat 'die Europese Grondwet' een eye-openend effect op hem heeft gehad, maar hij ging er wijselijk niet op in.

Die opkomst was op 4 juni in Tilburg zo'n 5% hoger dan vijf jaar geleden. Toen dat, nét voorafgaand aan de uitslag van het referendum, door burgermeester Vreeman wereldkundig werd gemaakt, hoorde ik achter mij een PvdA-raadslid een kreetje slaken.
Ik wist beter: die 5% méér is opgetrommeld door SP, LST en de lokale middenstand. En Groen Links dan, hoor ik u denken. Nee, niet door GroenLinks, want dat zijn trouwe stemmers, die kwamen toch wel.

Overigens werd ik razend - ik memoreerde dit al eerder - dat de Provincie een fathwa uitsprak over de Mall in Tilburg. Vreeman was terecht woedend. Het kwam nog werkelijk in mij op om vóór de Mall te gaan stemmen. Mijn weddenschap om die twee flessen dure wijn weerhield me...
Maar nog furieuzer werd ik een dag na het referendum: PvdA, CDA en VVD stemden in de Provinciale Staten tegen een motie van een of twee christelijke fundi's, die een Mall aan de rand van een Brabantse stad wilden verbieden. Uitgerekend een te veronachtzamen fractietje, dat precies op het juiste moment - een dag na het verhoopte 'nee' van het referendum, de GS de gelegenheid biedt om de Mallt te offreren aan de meest biedende. Wellicht zit de Mall in het uitverkooppakket van Essent? Hier lusten zelfs de blaffende honden in de karavaan van het CDA toch geen brood meer van?

"We moeten nóg beter luisteren naar wat er leeft onder de bevolking", zong het oude establishment een paar jaar terug in koor. Een kennis van mij zocht de oorzaak van de 53,1% tegen de Mall zelfs al in het opkomend populisme.
"Heb jij vóór gestemd?", vroeg ik hem verbaasd.
"Nee, natuurlijk niet!".
"Ahhh, dan ben jij dus óók zo'n Wildersidioot", concludeerde ik met alle logica die in mij huist. En wéér werd ik aangekeken alsof ik stond te vloeken in de St. Pieter, nee, sodomie pleegde met een heiligenbeeld, nee, nog erger, alsof ik twijfelde aan het bestaan van God.
Maar het kan niet anders dan dat deze Laatste Zijn hand heeft gehad in de uitkomst van het referendum...
Ik verhuis morgen naar Giersbergen, laat me daar in een referendum uitroepen tot burgermeester (ik stem op mijzelf, dan heb ik nog maar één stem nodig) en ga André van der Zalm van de OVG bellen.
Op de verantwoordingspagina van ABITM gaf ik het geloof ik al aan. Ik wist immers zelf niet of ik nu voor of tegen de Mall was (we schrijven augustus/september 2008). Dus ging ik informatie verzamelen en als een soort Gerrit Poels dacht ik, waarom al dat brood niet naar de spelen gebracht? Zo ontstond 'Another Brick in the Mall'.