Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

GamerZ...!

Het heeft even geduurd, we hebben er lang op moeten wachten, maar voor al diegenen onder ons die respectievelijk 'Taskforce The Beginning', 'Taskforce Jeugdwerkloosheid', 'Taskforce Toekomst Kerken' en 'Taskforce Uruzgan' tot een goed einde wisten te brengen, is door softwareontwikkelaar B&W nu eindelijk strategiegame 'Taskforce Armoedebeleid' op de markt gebracht.


De opvolger van 'Taskforce Uruzgan' zet al gelijk weergaloos in. De virtuele mogelijkheden van grafische kaart en 50+bits-processor worden, met realtime-video van onder meer uitpuilende voedselbanken, met fietstassen brood zeulende paters en zichzelf prostituerende allochtone peuters, volledig uitgebuit.

Het doel van het spel is verrassend en sympathiek en daarmee tevens een revolutionaire omwenteling in gamerswereld. Was het met 'Doom', 'Hitman, Blood Money', 'Combat: Flightsimulator' en de 'Lara Croft'-cyclus nog nodig zoveel mogelijk tegenstanders voor rot te schieten of op zijn minst uit te schakelen, in 'Taskforce Armoedebeleid' is het juist de bedoeling om er met uiterst beperkte middelen voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk slachtoffers vallen.

Er zijn in gamersworld echter ook kritische geluiden.
Wij citeren Peter Pools van Gamersworld: "De zwakte van 'Taskforce Armoedebeleid' zit 'm in het concept waarin nauwelijks sprake is van échte vijanden of potentiële terroristen. Daarmee vervalt de motivatie om dit spel tot een goed einde te brengen. Voeg daaraan toe de summier beschikbare wapens. Wat moet je immers met die door het spel luttel toebedeelde bonuspunten waarmee je de vijand, de armoede, dient te bestrijden? Met name omdat de multi-proc-generator van het spel - inderdaad een veelbelovende technische noviteit - steeds nieuwe armoedzaaiers het spel binnenvoert...".

In de vakpers reageerden de makers furieus. Spelontwikkelaar John Mewise van Game Links: "Nonsens. De bedoeling van de makers van 'Taskforce Armoedebeleid' was om beter naar de wensen van de gamers te luisteren en niet zelf meteen de oplossingen aan te dragen. Dat is nu juist de kracht van de architectuur van het spel: het de gamer helemaal zélf te laten uitzoeken. Wij wilden geen virtuele vijanden creëren, maar de speler zich zelf als grootste vijand laten tegenkomen. Daarmee wilden wij een beroep doen op de inventiviteit en de creativiteit van de gamer. Geheel in overeenkomst met de maatschappelijke werkelijkheid. Geen 'virtual reality' dus, maar 'real reality'...".

Concurrent gamesontwikkelaar Hence Smolds van Links Simple 2 houdt zich vooralsnog op de vlakte: "Och, het blijft een spel. Ik heb toch nooit iets anders beweerd? In ons eigen spel gaat het gewoon als vanouds: van dik hout zaagt men planken. Dat is wat de gamer echt wil, échte vijanden, échte boeven, gewoon zakkenvullers uitschakelen! Dat roep ik al zo lang en het anticipeert - ja, dat woord ken ik ook - meer op de behoeften van gamers. Die willen gewoon virtual reality. Een spel waarin het van toevalligheden afhangt of de speler 90 bonuspunten extra krijgt, dat is niet bepaald onze game-philosophy. En er zitten meer bugs in de software. Bij mij kregen de college-combattants opeens een onverklaarbare hoeveelheid pension-bonuspoints toegeschoven, terwijl het spel vervolgens crashte. Al mijn moeite voor niks...!"

De overige software-ontwikkelaars hullen zich in stilzwijgen of diplomatiek geneuzel. John Hemming van Providence Video Direct Artists: "Wij timmeren onze games nooit helemaal dicht. Je moet als gamer alle opties open kunnen houden. Anders verlies je de controle over het spel. Soms geef je toe, soms zelfs veel, maar uiteindelijk gaat het erom alles onder controle te houden."

Ook Elise Earth van de games-moral-watchdog-society Christian Defiance Alliance, heeft zich inmiddels een oordeel over 'Taskforce Armoedebeleid' gevormd. Elise Earth: "Het is een onschuldig spel. Eindelijk kan de jeugd zich weer eens helemaal positief uitleven. Geen jacht naar onsterfelijkheid, geen jacht naar werelds genot. Gewoon jezelf opofferen voor de ander. Dat maakt het spel bijna liefdevol, helemaal in de traditie van waar wij voor staan."

John Wood van Silicious Products wacht rustig af: "Wij wachten niet af. De gamersmarkt is vol, maar wij zullen - desnoods samen met onze concurrenten - met een nieuw spel op de markt komen, dat alles wat er nu is, gaat overtreffen: méér strijd, een overdosis aan inventiviteit en een weerbarstige computer. En niet in de laatste plaats: een muis voor linkshandigen. Bovendien zal de door ons geleverde handleiding voldoende support bieden voor de uiteindelijke oplossing. Wij zijn overigens al bezig deze in het Nederlands te vertalen...".

Shoarma Is Döner Dan Kebab, juni 2006