Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Marietje KesselsHet boek Moordhoek van Ed Schilders werd in oktober 2013 opnieuw uitgegeven. Het boek reconstrueert het verhaal van Marietje Kessels die vermoord en verkracht werd in de Heilig Hart Kerk in Tilburg. Het is een moord die nog altijd leeft in Tilburg mede doordat hij nooit is opgelost maar zeker ook omdat het in een kerk is gebeurd.

Dit bracht verslaggever Sonny Mathura en cameraman Hugo Muffels op het idee om er een documentaire over te m aken. Iets wat tot nu toe nog nooit eerder is gedaan. 

Zij spraken Ed Schilders, advocaat Pieter van Dun en bezochten het Marietje Kessels Project. Daarnaast gingen ze ook zelf op onderzoek uit in het Tilburgs Archief en Brabants Historisch Informatie Centrum.

('Moordhoek'-kerk)

Dit resulteerde in een documentaire die op Omroep Tilburg in drie delen werd uitgezonden.


Foto werpt geen nieuw licht op oude 'Moordhoek'-zaak
Pierre van de Pol (conservator Breda's Museum), Cees van Raak (voormalig Stadsdichter Tilburg) en Marc-Marie Huijbregts in DWDD (2 april 2010) over een (her)ontdekte foto van de plaats delict.
Overigens werpt deze foto natuurlijk geen nieuw licht op deze door Ed Schilders in 'Moordhoek' (1988) zo onderhoudend beschreven moordzaak die Tilburg zo blijft bezighouden.
Dat dat 'nieuw licht' ontbrak, was tot daaraantoe. Dat Ed Schilders bij DWDD ontbrak, voelde aan als een groter gemis...


Marietje Kessels alwéér verkracht (lezersbrief Brabants Dagblad)

De moord op Marietje Kessels van Godelieve Kessels wordt verfilmd. Ook komt er mogelijk een Engelse vertaling. Wat ik me dan afvraag: hebben die filmproducenten en buitenlandse uitgevers dit boek wel gelezen?

Ik wel, en daarna bekroop me een gevoel dat is samengevat in bovenstaande titel. Anders gezegd: deze quasi-spirituele en - volgens mij - grotendeels uit de duim gezogen draak slaat nergens op. In de oprechte bedoelingen van Godelieve Kessels geloof ik.
Niet voor niets draagt ze het boek op aan haar overleden vader. Maar het eindresultaat is slecht geschreven, onwaarschijnlijk en véél te lang. Mia 'voorvoelde' dat ze zou sterven, en wist ook wie de hand aan haar zou slaan. Wat is dit: helderziendheid of New Age-prietpraat?
Bij lezing liet één gevoel mij niet los. Godelieve Kessels heeft de 'Reconstructie' van Ed Schilders (uit Moordhoek) overgetypt en aangevuld met eigen verzinsels. Het mooie bij Schilders: hij ziet Marietje gewoon zoals ze is; een kind van 11. Marietje is geen heilige, maak dat dan ook niet van haar.
De legende van Marietje Kessels verfilmen is een schitterend idee, ook gezien de actualiteit van RK-misbruik. Echter: het is te hopen dat producenten zich daarbij baseren op het al genoemde Moordhoek, een boek dat afschrikt en ontroert. Een boek ook dat niet boordevol nonsens staat. 
Frank van den Nieuwenhuijzen, Tilburg
(bron: Brabants Dagblad)


Godelieve Kessels is wel geloofwaardig (lezersbrief Brabants Dagblad)

MarietjeKessels"In zijn brief over het boek 'De moord op Marietje Kessels' haalt Frank van den Nieuwenhuijzen stevig uit naar de auteur van het boek, Godelieve Kessels. Hij vindt Godelieve niet geloofwaardig. Ze heeft alles bij elkaar verzonnen.

Ik heb het boek tweemaal gelezen en ik moet bekennen dat het verhaal me nog steeds bij de keel grijpt. De familie heeft ernstig geleden onder de moord door de pastoor en het juk van de kerk. De ondertitel luidt niet voor niets Waarom de ouders moesten zwijgen. Frank van den Nieuwenhuijzen doet het verhaal van Godelieve af met misselijkmakende kwalificaties die ik hier niet wil herhalen. Heel jammer en pijnlijk.


In haar boek beschrijft Godelieve uitgebreid het bezoek van gezanten uit Rome. Dit waren mannen die namens de paus druk uitoefenden op de familie Kessels. De kwalijke rol van de pastoor moest onder de mat geveegd worden en daar voor altijd blijven liggen. Ik krijg het gevoel dat kapelaan/pastoor Van den Nieuwenhuijzen ook een gezant is van de rk kerk. En dat in een tijd waarin diezelfde kerk keer op keer in het nieuws is met weer buitengewoon kwalijk sexueel misbruik.
Bedankt Frank. De pauselijke onderscheiding is denk ik al naar jou onderweg."

Angela Peeters
(bron: Brabants Dagblad)