Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Kaart van Zijnen

'Kaart van Zijnen'

De Kaart van Zijnen is een met de hand getekende kaart van 250 jaar oud.

In 1760 maakte kartograaf Diederik Zijnen deze manuscriptkaart van Tilburg, Goirle en omgeving. Vandaar dat de kaart bekend staat als de Kaart van Zijnen. De opdracht voor deze kaart kwam van de graaf Van Hogendorp, die in het Tilburgse kasteel woonde.

Jaren lag deze kaart in het depot van Regionaal Archief Tilburg, opgerold en niemand die het origineel ooit te zien kreeg. Waarom niet? De kaart is van zo´n grote afmeting, dat deze niet 'ter inzage' te geven is. Maar dan drie bij vier meter! Daarmee is de Kaart van Zijnen één van de allergrootste archiefstukken van Nederland en wellicht één van de grootste kaarten ter wereld uit de 18e eeuw. In 2011 is deze bijzondere archiefschat gedigitaliseerd, gerestaureerd, bestudeerd en slechts één dag tentoongesteld. Het was een grote happening in Tilburg, die veel mensen op de been bracht en waar veel over gesproken werd. Geen wonder dat dit stuk de voorverkiezing van Stuk van het Jaar gewonnen heeft. 

KaartvanZijnen

Locatie:
Regionaal Archief Tilburg
Kazernehof 75
5017 EV Tilburg

'De Kaart van Zijnen'

Eén van de grootste archiefkaarten binnen Nederland is een plattegrond uit 1760 van Tilburg en Goirle. Deze kaart van drie bij vier meter zit in de collectie van Regionaal Archief Tilburg en is wellicht de grootste 18e eeuwse kaart van de wereld. Diederik Zijnen tekende deze Kaart van de Heerlijkheid Tilburg en Goirle. De plattegrond werd bekend onder de naam Kaart van Zijnen.

Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg werkten van juni 2010 tot juni 2011 samen in een project om deze bijzondere archiefschat te digitaliseren, te bestuderen en te conserveren.

Kaart van Zijnen, the movie (Anne Neijnens)