Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Soirée Intime: in de voetsporen van Antony Kok


Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Antony Kok en Theo van Doesburg in de Tilburgse Spoorzone hun eerste ‘Soirée Intime’ organiseerden.

Op een van die avonden is de kiem gelegd van de beweging die later wereldwijd bekend werd als ‘De Stijl’. ‘Ontdek de Spoorzone 013’ zoekt naar woordkunstenaars die tijdens ‘Soirée Intime’ op maandagavond 20 april in de Polygonale Loods een eigen klankgedicht ten gehore willen brengen. Wie gaat die uitdaging aan?

In 1915 zochten Van Doesburg en Kok al naar ‘constructieve’ poëzie, of zoals Van Doesburg ze treffend noemde: ‘woordbeeldingen’. In een klankgedicht draait het niet om de betekenis van de woorden, maar puur om de klank. Zo’n gedicht kan bestaan uit (delen van) bestaande woorden, maar ook klanknabootsingen of zelfs fantasiewoorden. Er bestaat geen rijmschema waaraan de dichter zich moet houden. Dat maakt het niet per se een makkelijke manier om te dichten, maar wel bij uitstek een vorm waarmee men naar hartenlust kan experimenteren.

“Verzen lezen is verzen luisteren. Men leest de woorden en luistert naar den zin er van in zijn binnenste. Zoo heb ik je verzen gelezen: beluisterd”. – Theo van Doesburg (1916)

Ontdek de Spoorzone 013
Voor veel mensen is de Spoorzone nog steeds een onbekend gebied in Tilburg. Niet gek, ruim 100 jaar was het afgesloten voor het grote publiek en werd er door meer dan 1000 man gewerkt aan treinen. De website ontdekdespoorzone staat boordevol digitale informatie over het gebied. U vindt er verhalen en beelden uit het verleden, beschrijvingen en filmpjes uit het heden én de toekomstplannen. Via tal van activiteiten zoeken we bovendien naar nieuwe kennis en verhalen. Zo bouwen we samen verder aan een relevante collectie over dit bijzondere stuk stad.

Ontdek de Spoorzone 013 is een samenwerkingsproject van de Bibliotheek Midden-Brabant met o.a. gemeente Tilburg, Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, Brabants Dagblad, Tilburg University, Fontys Hogescholen, CAST, oud-NS-medewerkers en bewoners van de wijk Theresia.