Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Taal van Tilburg

Erfgoed Brabant reikte op 13 november 2013 voor het eerst een Dialectprijs uit. Het winnende project was de Taal van Tilburg , van Stadsmuseum Tilburg. Petra Robben nam de prijs in Bergen op Zoom in ontvangst van gedeputeerde Brigitte van Haaften. Het project Taal van Tilburg viel in de prijzen vanwege veelzijdigheid, creativiteit en door de manier waarop niet alleen naar het Tilburgs dialect werd gekeken, maar breder naar de taal die nu in Tilburg gesproken wordt.

De jury verwoordt het op deze manier: 'De Taal van Tilburg is enorm veelzijdig in zijn aanpak: het heeft een grote educatie-component, er is een tentoonstelling samengesteld, er is een boek gepubliceerd, er is onderzoek gedaan, bronnen werden gedigitaliseerd … te veel om op te noemen werkelijk. De Taal van Tilburg was sterk gericht op participatie: op allerlei manieren werden verschillende groepen van de Tilburgse bevolking betrokken bij of in aanraking gebracht met een van de deelprojecten. Daarmee is meteen ook gezegd dat het publieksbereik heel breed geweest is, zodat De Taal van Tilburg ook mensen die niets met dialect hebben gedwongen heeft toch eens stil te staan bij de waarde van de taal van de stad. De Taal van Tilburg is zeer vernieuwend; er is in nieuwe vormen gewerkt (ik denk o.a. aan het twitter-onderzoek, en het werk van rapper Timmietex) op een creatieve wijze die als voorbeeld kan dienen voor andere plaatsen in Brabant en daarbuiten. Tot slot, en dat maakt de Taal van Tilburg ook heel bijzonder, is het project niet zo maar gericht geweest op het behoud van dialect. Dat klinkt misschien raar, als we het over een dialectprijs hebben, maar de Taal van Tilburg heeft het Tilburgse dialect behandeld als onderdeel van de taal van Tilburg, als onderdeel van taalvariatie, als onderdeel van de meertalige samenleving die Tilburg als grote stad in Brabant nu eenmaal is. Daarmee geeft de Taal van Tilburg het dialect een kans voor de toekomst, als onderdeel van onze cultureel diverse samenleving.'

De prijs bestaat uit een cheque van € 1000 en een trofee in de vorm van een G, de Brabantse zachte G. Petra gaat op zoek naar een mooi besteden voor de cheque, iets dat een relatie heeft met taal in de stad.

De ochtend na de prijsuitreiking was Petra bij Giel Beelen live op radio 3FM, waarin ook een rap van Timmietex en het dialect van Roy Donders voorbij kwamen.

Diverse partners werkten samen met Stadsmuseum Tilburg aan de Taal van Tilburg: Bibliotheek Midden-Brabant - Boekhandel Selexyz-Gianotten - Cees Robben Stichting - CiST - CUBRA - Cobbenhagenmavo - Theresialyceum - Ed Schilders - ErfgoedEducatie Brabant -  Heemkundekring Tilborch - Pix4Profs / Jan Stads - Studenten Radboud Universiteit Nijmegen / Jetske van der Velden / Merel Otten - Museum De Pont - Paul Spapens - Regionaal Archief Tilburg - Stadsgidserij Tilburg - Stichting Kunstprojecten Tilburg - Stichting Tilburgse Taol - Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed - Taolklas van Stichting Tilburgse Taol - Kènderkwèèk.