Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Fout
  • Fout bij het laden van feeddata

Kessels


KESSELS, permanente expositie in De Poorten
Auditorium van het TextielMuseum, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg.

Kessels: uniek Tilburgs erfgoed
Kessels: een naam die verankerd is in de economische en muzikale geschiedenis van Tilburg.
De muziekinstrumentenfabriek van Kessels heeft een halve eeuw mede het gezicht van onze stad bepaald. Maar Kessels is niet alleen een naam uit het verleden, ook nu is Kessels springlevend: de Kessels-collectie is de tastbare getuigenis van een stuk Tilburgs erfgoed om trots op te zijn.
Naast het huisvesten van de honderden muziekinstrumenten en andere voorwerpen worden bij KESSELS ook presentatieruimtes ingericht, waar de instrumenten, de fabricage en het gebruik van de Kessels-instrumenten goed te zien zijn.
Ook herbergt KESSELS eigen restauratie-ateliers met vakmensen waar instrumenten worden gerestaureerd.

Wat was Kessels ?
Kessels was van 1886 tot 1955 een innovatieve fabriek in Tilburg van muziekinstrumenten, met internationale faam en reikwijdte. 
Vrijwel alle muziekinstrumenten werden er geproduceerd, niet alleen koperen en houten blaasinstrumenten, maar ook strijk- en slaginstrumenten, piano's, pianola's en harmoniums en attributen voor fanfares en harmonieën.
In totaal werden in de zeventig jaren dat de fabriek bestond meer dan een halfmiljoen muziekinstrumenten gemaakt, die over de hele wereld hun weg vonden. Nog steeds worden Kessels-instrumenten bespeeld, zowel door amateurs als beroepsmusici.
Oprichter Mathieu Kessels (vader van de vermoorde Marietje Kessels) was een gedreven en vooruitstrevende ondernemer, componist, organisator en stimulator van het muziekleven.

Kessels is Tilburgs erfgoed
Kessels was op de textielindustrie na de grootste werkgever van Tilburg: er werkten op enig moment meer dan 450 werknemers in de fabriek. Het gebouw aan de toenmalige Industriestraat, nu onderdeel van de Spoorzone, was tientallen jaren een gezichtsbepalend element in de stad Tilburg.
Kessels is een bepalend element in de Tilburgse geschiedenis. Door de internationale faam van de Kessels muziekinstrumenten, de technische en sociale innovaties, het fabrieksgebouw aan de spoorlijn en de rol van Mathieu Kessels in het Tilburgse muziekleven maakt KESSELS een belangrijk, authentiek deel uit van het industrieel en cultureel erfgoed van Tilburg.

VAN MUZIMA NAAR KESSELS
Het voormalige muziekinstrumentenmakersmuseum (Muzima) heet nu ‘KESSELS’, met als ondertitel ‘Muziek Instrumenten Tilburg’.
Met de naam maakt KESSELS tevens haar beleid zichtbaar dat niet alleen is gericht op het tonen van de Kesselscollectie, maar in bredere zin ook op de culturele, maatschappelijke en economische betekenis van Kessels. 

Veel muziekinstrumenten, achtergrondinformatie over de productie en de restauratie van de instrumenten zijn in KESSELS terug te vinden.
De basis voor de Kessels-collectie is indertijd gelegd door een van de werknemers van Kessels, Jan Passier. Deze heeft honderden instrumenten, materialen en gereedschappen bijeengebracht, die nu de kern vormen van de huidige collectie. Deze is door de familie Passier aan KESSELS geschonken.
Overigens mag 'KESSELS' niet verward worden met het zgn. 'Erfgoed Depot' in Riel. 
Daar is weliswaar ook een aantal Kessels-muziekinstrumenten te vinden, maar dit privé-initiatief staat los van de officiële Kessels-collectie die door de gemeente Tilburg als hoeder van dit unieke stuk Tilburgs erfgoed wordt erkend. 

Kessels onderdeel van het Mommerskwartier
Kessels maakt onderdeel uit van de stichting Mommerskwartier te Tilburg, de overkoepelende instelling voor het Textielmuseum, het Stadsmuseum en het Regionaal Archief. Deze combinatie van instellingen zorgt voor een ideale omgeving van het Tilburgs erfgoed, inclusief dat van Kessels.

Meer informatie op de website van Kessels: www.kesselsmuseum.nl