Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Pietje PukZo hee, het Brabants Dagblad durft met deze hartekreet van Joost Goutziers:
REAGUURDERS, TOON JE ECHTE GEZICHT

door Joost Goutziers

Ze noemen zich Ikweetwelbeter, Gullie, Mamalou, Betrokken Til­burger, Antigoon, D. Duck. Op bd.nl (en veel andere sites) dum­pen deze reaguurders hun onge­zouten meningen over ontwikke­lingen en mensen in de stad. Ge­nuanceerd, vaak ongenuanceerd, soms erg schofferend en steevast verborgen achter een schuilnaam.

Ieders mening telt (of zou moe­ten tellen). Maar moet dat in het geniep? Wat is er op tegen een mening te ondertekenen met de eigen naam? Open vizier, dat is een opstelling die respect ver­dient en een kans om een mening wérkelijk te laten meetellen.

Bij anonieme reacties, bij schuil­namen, bekruipt mij vooral het gevoel dat deze opmerkingen af­komstig zijn van stiekemerds, val­seriken, lieden met duistere kan­ten die hun ware gezicht niet dur­ven te laten zien. Een welgemeend advies voor 2015: blijf al die meningen verkon­digen, maar laat zien wie je werke­lijk bent.
Tot begin maart van dit jaar reageerde ik met trots en liefde onder eigen naam. Dat doe ik overal en altijd sinds ik me actief beweeg op publieke fora.

Tot de dag dat mijn reacties zomaar werden verwijderd en geweigerd. En toen ik aan de chef opinie van het Brabants Dagblad vroeg waarom, kreeg ik het ontluisterende antwoord dat mijn mening te politiek was (ja duh) en dat ze liever de meningen van willekeurige burgers wilden plaatsen. Het advies was: gebruik een schuilnaam, in ieder geval in verkiezings-campagne-tijd.

Sinds die dag verblijd ik de reactieblokjes van bd.nl ook weleens onder de naam Pietje Puk. Voor de duidelijkheid blijf ik dat ook maar doen, het is toch altijd campagnetijd? Of vergis ik me als ik denk dat politici, bestuurders en volksvertegenwoordigers meer dan eens in de vier jaar het fatsoen zouden moeten opbrengen voor verantwoording, dialoog en discussie? In zaaltjes én op publieke fora.

Dus, ja, dat ben ik: Pietje Puk, omdat ik geen Suzan Fikke mag heten van de chef redactie, want dan zou ik mensen beïnvloeden met mijn politiek-maatschappelijke mening ofzo…