Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Mensen los je niet op, daar werk je mee samenEr vielen stempassen op de mat op carnavalsdinsdag, ze liggen alweer in de kliko op aswoensdag, in die van mij, niet die van het stembureau. Ik heb ze netjes in vieren gescheurd, die stempas van mij en die stempas van mijn man (en ze stiekem tussen de aardappelschillen in het restafval gestopt). Waarom zou ik een ‘recht’ benutten waarmee ik alleen een beetje rare figuren in een zetel help. Mensen die ik nog niet mijn fiets uitleen of waar ik nog niet eens het puntje van mijn tong aan laat horen, laat staan het achterste. Wie zijn het eigenlijk die mensen op die lijsten? En die anonieme mensen moet ik vertrouwen geven door een briefje in een kliko te gooien onder toezicht? Ik dacht het niet meer. Ik heb thuis ook een kliko in bruikleen, wel twee: dat illustreert veel meer hoe ik ervaar wat er met mijn democratisch recht is gebeurd de afgelopen 20 jaar, niets.
Oh wel, ik vergeet één ding, mijn keuze is 12 jaar geleden met permissie van PvdA, VVD, D66, SP, GroenLinks en in iets gematigdere mate CDA, gewoon op onwaarschijnlijke wijze gedemoniseerd met behulp van menig waakhond en vervolgens op straat vermoord onder het toeziend oog van de staatsomroep.

The Post Online publiceert ook net vanaf vandaag een serie over ‘Wie is de nieuwe politieke elite’: “Onze maatschappij is een verwaarloosd kind; onze elite offert liever het volk op dan zichzelf door bijvoorbeeld afstand te doen van een lucratieve positie of een bonus met teveel nullen.”

Nu ligt de stempas dus in mijn privékliko. Ik heb het daar moeilijk mee, heel moeilijk. Eigenlijk ben ik best wel een mensengelover en misschien ook wel heel naïef, ik vind democratie niet heel gek. Jarenlang heb ik gepoogd met het hart te stemmen, en wat ben ik vaak belazerd zeg. Door beeldvorming, door oplossingen. Ja oplossingen, wie geen oplossingen geeft is een populist…

Maar oplossingen zijn altijd populistisch, want geen enkele ‘oplossing’ van geen enkel maatschappelijk ‘probleem’ ligt voor 100% in handen van de overheid, nee toch? Meestal gaat het toch om mensen en hun brood, mensen en hun huis, mensen en hun kinderen, eigenlijk gaat het altijd over mensen (en hun problemen).

Mensen los je niet op, daar werk je mee samen. Sterker daar maak je je dienstbaar aan; als politicus, ambtenaar en bestuurder.

Maar onze helden in bestuurlijke posities zijn steeds vaker van mening dat er voor ieder maatschappelijk probleem één overheidsoplossing moet komen. Het liefst verkondigd door partijen met het woord DEMOCRATISCH in de naam…
Inmiddels heb ik geleerd om alle bestuurlijke rimram gewoon te spiegelen. Dan klopt het beeld veel sterker.
Onze bestuurders en vertegenwoordigers, de mensen met idealen voor de burgers (denken we met teveel mensen), die prat gaat op het denken in oplossingen, het summum van politiek bedrijven. Verantwoordelijkheid, ideeën en visies gooien ze in de schoot van de populist.

D66, die prat gaat op het verpakken van loze oplossingen in daadkrachtige taal. Samen Vooruit zeggen ze dan. Verantwoordelijkheid, ideeën en visie zijn ondermijnend aan de hersenspoeling van de hoogopgeleide mensen, dat is allemaal niet ‘rationeel’. Oplossingen zijn het toverwoord, knutsel je suf aan de levens van een ander, en veroordeel vervolgens de mensen die hun ‘kansen’ niet hebben verzilverd, sterf zegt D66 tegen hen: eigen schuld dikke bult, er is toch heel veel onderwijs?

PvdA, Partij van de Arbeid; tja daar hoef je niet heel lang over na te denken. In dat mensbeeld streeft men ernaar van je werk je hobby te maken, arbeid als hoogste doel in een mensenleven. Dat behoeft niet eens uitleg, arbeid als oplossing voor alle mensenproblemen: gewoon die handen laten wapperen in opdracht van een kapo; is het er niet, dan mag je participeren met behoud van een uitkering die gewoon gekort wordt als je een menselijk foutje maakt; oh nee, als je fraudeert! Natuurlijk, alle mensen zijn erop uit te frauderen: dus beheers de fraude, levert ook weer lekker veel zinloos werk op, maar dat is bevrijdend: je moet gewoon je hobby maken van zinloze activiteiten, is het probleem ook weer opgelost, Arbeid macht Froh!

Dan de VVD, tja wat moet je daar nu van zeggen. Een club domme graaiers, dom omdat het allemaal uitkomt. Dus dubbel erg. Als je dan corrupt bent, doe het slim, zodat ik het niet zie… Of gaat Mark Rutte de schijn ophouden door voortaan Limburgers te weren van de VVD?

Het CDA, ochjee, waar het woord Gristelijk niet meer mag bestaan, waar het woord democratie betekent dat deze partij, met hoe weinig mandaat ook, incluis gestolen zetels, meent het recht heeft te mogen besturen, zelfs na dramatische nederlagen; en waar het streepje op de e van appèl, plaats heeft gemaakt voor de betekenis: een politieke carrièrre is mijn appeltje voor de dorst.

SP, Groen Links, een soort schijnlinksigheid in de Kamer- Staten en Radenbanken, maar als het op stemmen of besturen aankomt, net zo hard bezwijken voor de ‘verstandige oplossingen’ van de bestuurderspartijen. Je hoeft daarvoor maar naar Tilburg te kijken, waar de SP een week nodig had om haar verkiezingsbelofte in te slikken in ruil voor een raar fonds wat nu stilligt op de bank. En waar nu een bestuurder met droge ogen de sluiting van een sociaal eethuis verdedigt, ik begrijp niet hoe hij nog naar zichzelf kan kijken zonder te gaan kotsen.
Groen Links wekt wat dat betreft ook geen vertrouwen, dat is zo’n schreeuwpartij die uiteindelijk voor de bestuurlijke rust buigt en bukt. En dan op straat zegt: wij waren tegen hoor. Jaja, vragen ze zich binnen GroenLinks nou nooit af wat het logische gevolg is van iets zeggen in een politieke arena?

Dan wat gekke splinterpartijen, waarbij ik respect heb voor de staatkundige zuiverheid van SGP en CU, maar tjee wat moet je met dit soort partijen. Krijgen we straks ook een wetenschapspartij, een moslimpartij, een buddhapartij, een kristalstenenpartij, een zonnegodpartij? En hoe verhoudt het zich tot de geldende religie van het geld, we werken toch voor een rentegod en geloven in diens sprookjes, dat zijn toch de feiten die het CBS ons presenteert?

Ach en dan de mennerspartij PVV, die er is om de illusie van een proteststem in stand te houden. Kijk we zijn wel democratisch, kijk maar we hebben Geert en we praten ook met Geert. Zie je wel, we luisteren naar het volk!

the-idols-we-worshipIn deze chaos van nietsigheid, borrelpraatoplossingen en rente-aanbidding moet ik dan mijn vertrouwen leggen? In een debat waar geen greintje ruimte is voor een ander geloof dan geloof in geld en het oplossen van mensen? Waar het hebben van een ander mensbeeld dan dat van een economische eenheid, wordt gezien als populisme en waanzin. Waar het hebben van een ander wereldbeeld dan dat van een door bedrijfsleven georganiseerde slavernij, wordt gezien alsof je teveel aluminiumfolie hebt ingekocht.
En dan vervolgens bijdragen aan de stem van de minderheid zoals bij de Europeese verkiezingen en je thuis dus gewoon aangerand voelen? Wat mij betreft mag het mandaat volledig instorten…zelfs een blanco stem is al teveel eer. Ik wil mij niet actief verbinden aan deze religie, dat is geen vrijheid van meningsuiting, dat is geen vrije stem.

Ik laat mij dus niet meer vrijwillig aanranden. Als ik de prostitutie in had willen gaan, had ik dat wel slimmer gedaan. Als ik mijn stem uitbreng, wil ik met vertrouwen de liefde kunnen bedrijven. En vooral respect ervaren voor mijn zijn en niet steeds het gevoel krijgen dat ik ‘opgelost’ moet worden.