Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Buma Boy Edgarprijs 2014 voor Jeroen van Vliet


Op 27 juni werd tijdens de Jazzdag in Rotterdam door juryvoorzitter Frank Bolder bekendgemaakt dat de Buma Boy Edgarprijs 2014 naar de Tilburgse pianist/componist Jeroen van Vliet gaat. Tijdens de aankondiging gonsde het al door de foyer van het LantarenVenster: zou het nu dan toch eindelijk...? Het was immers niet de vraag of, maar wanneer Van Vliet de prestigieuze prijs zou krijgen.

Jeroen van Vliet staat bekend als de poëet onder de Nederlandse jazzpianisten. Een bescheiden man, wars van egotripperij, die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot een veelzijdig pianist, een alleskunner haast. Als solist of sideman, akoestisch of elektronisch, of het nu gaat om experimenteel geïmproviseerde soundscapes of stevige dansbare grooves. Het succes van zijn projecten is veelal te danken aan zijn eigen inspirerende kracht, uitzonderlijk improvisatietalent en groot lyrisch vermogen.

 


In gesprek met...

Klik voor fotopresentatie Donata van de Ven

De Buma Boy Edgarprijs-jury roemt Van Vliet onder meer als onderscheidend musicus, die met een oneindige zucht naar avontuur de kloof tussen genres overbrugt: 'Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, de dimensie, de diepgang. Hierin is Van Vliet ongenadig geloofwaardig.'

Onderdeel van de prijs was een carte blanche voor de concertavond op 14 december 2014 in het Bimhuis te Amsterdam. Op die dag werd hem ook de prijs zelf, een geldbedrag van € 12.500 en een plastiek van Jan Wolkers, overhandigd. De concertavond werd live uitgezonden op Radio 6.