Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Tribute to Eva Cassidy

Tribute to Eva Cassidy
Margriet Sjoerdsma, zaterdag 14-2-2015, Paradox Tilburg

Hoe moeilijk is het om een cover-cd te maken van een zangeres die zelf alleen maar covert? Best lastig, want je ontkomt er niet aan dat je gaat vergelijken. Maar Neerlands jazz-zangtalent Margriet Sjoerdsma lukte het om een imposant portret neer te zetten van de veel te vroeg overleden zangeres Eva Cassidy.

Cassidy brak tragisch genoeg pas wereldwijd door na haar dood met ‘Songbird’ (1998), waarvan er miljoenen werden verkocht. Ze stierf in 1996 aan kanker en was toen pas 33 jaar. Sjoerdsma raakte gefascineerd door de zangeres en bracht in 2014 de cd ‘A Tribute to Eva Cassidy’ uit, en besloot een theaterprogramma aan haar muziek te wijden.

Het concert begon én eindigde met ‘What a Wonderful World’. Pas aan het einde vertelde Sjoerdsma dat Cassidy het zonder enige begeleiding, vlak voor haar dood vertolkte op haar allerlaatste performance, en zich toen pas zeker voelde over zichzelf en haar talent. Het repertoire van Cassidy varieert van blues, folk, pop tot country en in de keuze van haar songs werd ze vooral geïnspireerd door de tragiek van het leven. En ook al waren het liedjes van anderen die ze zong, haar beleving was enorm. 


Sjoerdsma geeft er door haar jazzy inslag een eigen twist aan; haar stem is naturel en puur, met een ruig omfloerst randje. Anders dan Cassidy, maar ze blijft dicht bij zichzelf en maakt het daardoor geloofwaardig. En haar begeleiding is om van te snoepen; Cord Heineking op double bass, geweldig gitaarwerk van Arie Storm op gitaar en… Dan Cassidy op viool, de broer van Eva Cassidy. Zijn viool gaf de extra ‘snik’, nog eens versterkt door überhaupt zijn aanwezigheid. Sjoerdsma zingt, speelt piano en ukelele. Heineking speelt ook piano en iedereen in de band zingt mee in de koortjes. Bij ‘Fever’ bespeelde Storm de trommel, meteen ook het enige lied waarin percussie gebruikt werd, én kreeg Sjoerdsma het publiek aan het zingen. 

Om aan de Carnavalsgekte te ontsnappen was dit Valentijnsconcert een goede gelegenheid. Geen hoogdravende jazz maar gewoon mooie liedjes die het jeugdsentiment streelden. Ik noem maar eens ‘People Get Ready’ van Curtis Mayfield’, ‘Time After Time’ van Cyndi Lauper, en een bijzonder mooie vertolking van ‘Autumn Leaves’.

Zoals eerder gezegd eindigde het concert zoals het begon, met ‘What a Wonderful World'. En de toegift was, hoe toepasselijk, ‘Songbird’ (kippenvel!), oorspronkelijk van Christine McVie (Fleetwood Mac), een ode aan Eva Cassidy.

Deze recensie verscheen eerder op draaiomjeoren.com