Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Robert Proost

Robert Proost (1985) is al enkele jaren actief als dichter-performer. Twee maal greep hij net naast de titel van campusdichter in de jaarlijkse Dichter bij de Campus-wedstrijd van de Universiteit van Tilburg, eindigend met een eervolle vermelding. Na optredens bij Aardige Jongens en TiLT (onder de vleugels van Cees van Raak), maakte hij in mei 2011 een selectie van zijn oude en nieuwe gedichten en bundelde deze tot zijn eerste publicatie Iets is wat er schijnt, bij Uitgeverij Geroosterde Hond. In dezelfde periode werd een drietal gedichten uitgegeven in de bloemlezing Aardige Jongens – De bloemlezing, eerste deel. In 2012 volgde meer optredens, onder meer in Ruimte X, Paradox en NWE Vorst. Eveneens maakte hij deel uit van Dichter bij de Kunst, onderdeel van De Witte Nacht van museum De Pont. Het gedicht dat hij schreef bij een van de vele werken wordt in 2013 opgenomen in een door het museum uit te geven bundel.

Hij dicht onder meer over het ongrijpbare, de koppigheid van de mens, de spanning tussen schijnen en zijn, de onvermijdelijke eenzaamheid en met een vleugje ironie.

Naast dichter is Robert master Kunst- en cultuurwetenschappen, bekleedde hij een bestuursfunctie bij studievereniging Animo en is hij tot op de dag van vandaag actief bij Nieuwe Garde Tilburg.