Tilburg Virtueel

...in cultuurbreedste zin

Het Sterkste Verhaal van Nederland

VerhalenindeWormFinale van 'Het Sterkste Verhaal van Nederland' in Café de Worm
Met de teams 'AGA' en 'De Wonderboys'.

Zondag 29 mei
Aanvang 16.00 uur
Café de Worm, Hoevense Kanaaldijk, Tilburg

'Het gaat niet om het waarheidsgehalte maar om geloofwaardigheid.'

Meer dan 70 deelnemers hebben hun verhalen verteld tijdens de voorrondes van de Het Sterkste Verhaal van Nederland competitie in het najaar van 2010.
Meer dan 1500 bezoekers genoten eerder in Café de Worm van dorpsavonturen, liefdesverhalen, reisverhalen, en achtervolgingsverhalen. Maar dan net een stukje sterker dan het normale kopje koffie.
 
Aan de bar, in de kantine en op feestjes komen de sterkste verhalen naar boven; verhalen die het verdienen om doorverteld te worden. Verhalen die per keer mooier en sterker worden. En het ene sterke verhaal roept vaak het volgende, nog sterkere sterke verhaal op. Vertelkunst en geloofwaardigheid zijn essentiële eigenschappen om de verhalen kracht bij te zetten. Waarbij het waarheidsgehalte geen graadmeter is voor een goed sterk verhaal.
“…Dit was een ideale zondagmiddag besteding, ik zal de verhalen missen..”
Op verzoek van de deelnemers en de bezoekers hebben Tilburg CowBoys besloten om op 15 mei 22 mei en 29 mei de finales te spelen van Het Sterkste Verhaal van Nederland. Met als hoogtepunt de uitreiking van de Viktor Holzenberg trofee op 29 mei 2011. Nog eenmaal zullen verhalen verteld worden aan de bar van Café de Worm. Verhalen die doorverteld worden en daardoor sterker en sterker lijken. 

Iedereen die nog niet is komen kijken, krijgt nu de kans om dit fenomeen mee te maken, maar natuurlijk iedereen die wel is komen kijken krijgt nu de kans om er weer bij te zijn en je op te laten zuigen in de wereld van Het Sterkste Verhaal van Nederland.

Café de Worm

De competitie in het vertellen van Sterke Verhalen vind plaats in Café de Worm. Een Café met een verleden, dat sinds mensenheugenis bestaat, maar desondanks in de vergetelheid is geraakt. Over het ontstaan van de naam De Worm alleen al gaan vele sterke verhalen rond en is tot op de dag van vandaag verhitte discussie. Het Café zelf is op zichzelf een bezoekje waard. Oude spellen als de 'Auto-sjoelbak' en Chinese Bingo worden hier levend gehouden, en bij weinig klandizie gaat de Anekdote Jukebox aan, die vervelende anekdotes tot in den treuren herhaald.

Voor meer informatie over het Sterkste Verhaal van Nederland:

Tilburg CowBoys:
Sander van Bussel: 06 24524160
sandervanbussel@tiscali.nl

Chris Gribling: 06 14483773 cgribling@telfort.nl 

Het Sterkste Verhaal van Nederland
wordt mogelijk gemaakt door Kunst Openbare Ruimte Tilburg (KORT) en Waterschap de Dommel.

Achtergrond en motieven
Het Sterkste Verhaal van Nederland is een concept van Tilburg CowBoys om de orale traditie van het vertellen van sterke verhalen levend te houden.
Tilburg CowBoys heeft als uitgangspunt dat verhalen gedeeld moeten worden. In eerdere projecten als Herinneringen Netwerk Deel Mee, de Spullenprocessie en de Bouwradio Showroom is het verhaal steeds een essentieel onderdeel geweest. Het delen, doorvertellen en uitvergroten van verhalen versterkt sociale verbindingen. Sterke verhalen vertellen is van alle tijden en kan daardoor als een etnologisch verschijnsel worden gezien.
Sterke Verhalen vertellen is een manier van communiceren die steeds meer overschaduwd wordt door de digitalisering van onze huidige maatschappij. De digitalisering is in zekere zin een vijandige omgeving omdat daar verhalen een definitieve vorm krijgen, die door knippen, plakken en doorsturen niet gewijzigd wordt. Dat is juist een van de essenties van het sterke verhaal: het word elke keer dat het verteld wordt sterker en sterker.

Het sterke verhaal geeft daarnaast grenzen aan, dat wat aan het ongelooflijke grenst, dat wat doet verbazen, dat wat afschuw of verwondering wekt; iedere sociale structuur waarin men een verhaal vertelt zal er zijn eigen kader, zijn eigen wereld mee definiëren. Immers, het sterke verhaal vind zich altijd in het grensgebied van het gezamenlijke voorstellingsvermogen.

Sterke verhalen zijn een van de peilers van ons cultureel erfgoed en daarom buitengewoon waardevol om aandacht aan te blijven besteden.